Harder zwemmen? Maak je lang!

Harder zwemmen? Maak je lang!

Een relatief lang en stevig vaartuig gaat sneller, dan een kort en minder stevig vaartuig. Kies maar, ga je liever in een rubberboot of in een kano op stap? Gestroomlijnd zwemmen maakt je snel, een van de uitgangspunten bij borstcrawl met de Total Immersion Techniek.

Kano

Altijd een arm voor

Door altijd een arm in het voorste quadrant te hebben zorg je voor lengte en ga je sneller. Sun Yang won goud op de 400 en de 1500 meter op de Olympische Spelen van 2012 en zwom op de 1500 meter ook een wereldrecord. Op de foto boven deze blog zie je dat hij , net zo als alle goede zwemmers, altijd een arm voor heeft.

Een mooi bij effect is dat je benen hoger blijven liggen doordat je  je lichaamsmassa naar voren verplaats door een arm voor je hoofd te houden. Dit effect is nog groter doordat korte tijd zelfs twee armen voor zijn (nog meer gewicht naar voren).

Hoe doe je dat?

Zwem je nog niet zo, dan moet de timing van je slag veranderen. Je wacht met de catch, de bijhaal onderwater, tot je arm de je boven water naar voren hebt gebracht en (bijna) het water in gaat. Je hoeft niet te wachten tot ze alle twee voor zijn, als je maar zorgt dat er altijd een arm in het water voor je hoofd is. Je kan dit voor de spiegel oefenen.

Daarnaast wil je een stevige kern hebben door je lang te maken vanuit je core-spieren. Zonder die stevigheid gaat een deel van het effect verloren.

Waarom is dat zo?

In een interessant Engelstalig artikel wordt duidelijk uitgelegd hoe dit werkt.

Interesse in borstcrawl met Total Immersion?

Boek een workshop of neem privéles. Kijk bij Coaching & Workshops

Leuk of interessant? Deel dit met anderen! Dank je wel.

Terug naar overzicht...