Drie onderschatte fouten bij borstcrawl

Drie fouten bij borstcrawl

Bij borstcrawl kom je in de praktijk drie belangrijke fouten tegen. Zonder die fouten kost borstcrawl minder energie en kan je sneller of verder te zwemmen.

1 Zwemmers bewegen niet integraal.

Ze zetten hun armen in, roteren met het bovenlichaam en gebruiken hun benen. Maar de bewegingen staan los van elkaar. Zodra de arm- en beenslag en de rotatie op elkaar worden afgestemd, leidt die samenwerking direct tot meer snelheid, omdat de verschillende bewegingen elkaar versterken. De beweging start met de rotatie die wordt ingezet door de core.

2 De eigenschappen van water worden niet optimaal gebruikt.

Topzwemmers zetten 10% van hun kracht om in voorwaartse snelheid. Andere zwemmers doen dit minder efficient. Dat komt doordat water beweegt. Als we er hard tegen duwen gaat het opzij en ontstaat er turbulentie. Waardoor je nog meer kracht moet inzetten om sneller vooruit te komen. Het is belangrijk om grip te houden op het water bij de catch. Ook de beenslag doet veelal meer kwaad dan goed. Zwemmers gaan met een pull boy vaak harder dan zonder en dat is niet alleen omdat ze dan horizontaler liggen. Een rustige beenslag die de rotatie ondersteunt zal de meeste zwemmers veel meer opleveren, dan de verzurende snelle beenslag.

3 Veel zwemmers kijken niet naar wat ze langzaam maakt.

Ze zwemmen trouw hun baantjes en volgen hun schema’s. 3x 100 inzwemmen, 4x 100m benen op 80%, 4x 100m armen op 80%, pyramide 50 – 100 – 150 – 200 -150 -50 op submaximaal, etc.. Bekende schema’s maar waar is de techniek? Waarom zou je veel aan kracht werken als je technisch niet goed zwemt. De basis voor snelheid of afstand ligt in de techniek. Het loont pas om aan snelheid te werken als je techniek goed is, een zeker niveau heeft.

Meer weten…

Met Total Immersion is een methode ontwikkeld die start bij techniek. Ben je nieuwsgierig, heb je interesse stuur een mailtje of kijk op de site naar een Workshop Efforless Endurance.

Leuk of interessant? Deel dit met anderen! Dank je wel.

Terug naar overzicht...