5 borstcrawl tips om te voorkomen dat je benen zinken

Je benen zinken als je balans niet goed is in het water en dan kost zwemmen je meer energie dan nodig. Energie die je kun gebruiken om harder of verder te zwemmen. Wie wil er niet zo mooi horizontaal in het water liggen als op de foto. Leuk om te weten, maar wat kun je er aan doen?

in balans borstcrawl

  • Til je hoofd niet op, maar laat het op het water liggen in het verlengde van je bovenlichaam. Er is altijd maar zo’n 5% van je lichaam boven water en als je je hoofd optilt, dan zinken je benen. Total Immersion besteedt veel aandacht aan een goede houding, waarbij je hoofd altijd in het verlengde van je bovenlichaam is. Kijk niet naar voren, maar naar de bodem. Als je naar voren kijkt til je altijd je hoofd op.
  • Altijd een arm voor je lichaam houden. De bijhaal onder water start pas als je andere arm het water ingaat, dus niet de molenwieken imiteren. Door altijd een arm voor je lichaam te hebben heb je meer gewicht aan de voorkant en dat zorgt ervoor dat je benen hoger komen te liggen: denk maar aan een wip.
  • Duw jezelf niet met elke bijhaal onder water omhoog, maar zorg ervoor dat je direct druk naar achteren geeft als je je arm bijhaalt onder water. Veel zwemmers oefenen vooral aan het begin van de bijhaal eerst druk uit naar beneden in plaats van naar achteren. Total Immersion leert je om deze fout te voorkomen en zorgt er bovendien voor dat je je schouders ontziet. Maar ook als je niet aan Total Immersion doet kan je ervoor zorgen dat je gelijk de druk naar achter geeft door het water met je hand ‘vast te pakken’.
  • Een sterke core zorgt voor een goede houding en houdt je benen hoog. Maak je lang tijdens het zwemmen, gebruik je core.
  • Kick op een effectieve manier. Zwemmers die kicken vanuit de knie hebben geen effectieve beenslag. Hun benen bewegen alsof ze op de fiets zitten. Door je been lang te maken, te kicken vanuit je core en je enkels goed ontspannen te houden is je kick effectief en helpt mee om je benen hoog te houden. Wil je dit oefenen? Kijk dan in naar het filmpje in een andere blog van mij.

Als je vragen hebt of meer wilt weten over borstcrawl met Total Immersion neem dan gerust contact op. Je kunt me een e-mailsturen via de site. Op zondag 28 mei en 18 juni geef ik een workshop in Beverwijk en op woensdagavond 7 juni start een cursus van 5 lessen in Spaarnwoude bij Haarlem. Meer info over de workshop en de cursus staat op de site.

Leuk of interessant? Deel dit met anderen! Dank je wel.

Terug naar overzicht...