Een andere benadering 

Gebruik van de opwaartse kracht van water, balans en stroomlijning zijn de elementen die de basis vormen voor een efficiënte slag. Een slag waarmee je makkelijk zwemt, minder verzuurt en meer adem overhoudt. Je houdt energie over om verder of harder te zwemmen of voor de andere onderdelen van bijvoorbeeld een triathlon. 

Kracht levert je relatief weinig op in het water. Topzwemmers zetten ongeveer 10% van het geleverde vermogen om in snelheid en een beginnende zwemmer misschien maar 2%. Veel kracht leidt tot veel turbulentie en daarmee tot extra weerstand. Water is instabiel en als veel kracht wordt ingezet, gaat veel kracht verloren. Wil je harder zwemmen dan is meer kracht voor de meeste zwemmers niet de oplossing. 

Water geeft veel weerstand: 800 maal dichter dan lucht. Lig je in balans horizontaal in het water en ben je gestroomlijnd dan neemt de waterweerstand flink af. Het is slimmer om te investeren in een goede balans, stroomlijningen en het voorkomen van turbulentie dan in kracht. En dat is het uitgangspunt bij borstcrawl met Total Immersion. 

Bij veel training wordt de beenslag en de armslag apart geoefend, vaak met hulpmiddelen die gericht zijn op de ontwikkeling van extra kracht. Een integraal bewegingspatroon, waarbij de rotatie, de armslag en de beenslag op elkaar zijn afgestemd geven je een veel grotere voorwaartse impuls: met andere woorden, met minder inspanning een beter resultaat. 

Veel zwemmers zijn snel buiten adem. Hun techniek is niet goed, ze gebruiken veel kracht en hebben veel lucht nodig. Sommige zwemmers houden eigenlijk het liefst hun hoofd boven water, omdat water is nu eenmaal niet onze natuurlijke omgeving is. Vaak zijn ze zich dit niet bewust.